Amazon ABD Polisinin Yüz Tanıma Yazılımı Kullanımını Durduruyor

Şirket, yüz tanıma yazılımının “polis tarafından kullanımını bir sene erteleme” kararı aldığını açıkladı.

Amazon, Rekognition adlı yüz tanıma yazılımının polis güçleri tarafından kullanımını bir sene süreyle durduracağını duyurdu. Bu adım, ABD’de George Floyd’un polis tarafından tutuklanırken öldürülmesini protesto eden aktivistlerin, emniyet güçleri tarafından artan şekilde denetlenmeye başlanması üzerine geldi.

Teknoloji devi, ABD genelinde çok sayıda emniyet teşkilatı tarafından kullanılan yazılımın “polis tarafından kullanımını bir sene erteleme” kararı aldığını, ancak bu yazılımı insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla kullanan teşkilatlara sağlamaya devam edeceğini bir blog yazısı ile duyurdu. Amazon’un bu adımı, yüz tanıma teknolojisinin kitlesel izleme ve ırka göre profilleme amacıyla kullanılabileceği kaygıları nedeniyle yüz tanıma sektöründen çekildiğini ABD Kongre’sine açıklayan rakibi IBM’in attığı güçlü adımın ardından geldi.

Amazon yaptığı açıklamada, “Devletlerin yüz tanıma teknolojisinin etik kullanımını teminat altına alan daha sıkı düzenlemeler getirilmesi gerektiğini savunduk ve savunuyoruz ve son günlerde ABD Kongresi bu sorunu ele almaya hazır görünüyor. Bu bir senelik erteleme kararının ABD Kongresi’ne gerekli kuralları yürürlüğe sokmak ve yeterli zamanı vereceğini umut ediyor ve talep edilmesi halinde yardım için hazır bulunuyoruz,” dedi.

amazon rekognition

ABD’li demokrat kongre üyeleri geçtiğimiz haftalarda yerel ve federal makamların ülkeyi sallayan ırk ayrımına karşı adalet protestolarına katılanları gözetlemek için yüz tanımlama da dahil olmak üzere bir dizi aracı kullanmalarından duydukları endişeyi dile getirmişlerdi.

Üst düzey demokratlar, yüz tanıma yazılımının izinsiz kullanımına yeni sınırlamaları da içeren ve yakın zamanda gündeme gelen polis reformu paketinde yüz tanımlama yazılımının kullanımını sınırlandırmak için çaba göstermişti.

Ancak her iki partinin de yasal düzenleme ihtiyacı konusunda hemfikir olmasına rağmen, emniyet güçlerinin yüz tanımlama kullanımına sıkı önlemler getiren daha kapsamlı bir yasa tasarısının kabulü Kongre’de aylar boyunca gecikmişti.

Kaynak: https://www.politico.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | English to Turkish Localization Expert

Author: Admin