Bir Afrika Köstebek Faresi Türünün Wasabi Acısına Karşı Bağışıklığa Sahip Olduğu Bulundu

Acı wasabi aromalı atıştırmalıklardan nefret ediyorsanız yalnız değilsiniz. Solucanlardan sineklere hayvanlar aleminin tüm üyeleri, acı wasabi lezzetinden sorumlu alil izotiosinat (AITC) bileşiğinden kaçınır. Ama araştırmacılar, AITC bileşiğine maruz kalmanın verdiği acıya karşı bağışıklığa sahip ilk türü keşfetti ve bu keşif insanlarda yeni ağrı kesiciler ve evrim hakkında yeni bilgiler vaat ediyor.

Güney Afrika’nın doğusunda yaşayan highveld köstebek faresinin (Cryptomys hottentotus pretoriae), AITC’ye karşı tamamen duyarsız olduğu bulundu. Bunun nedeninin ise AITC’nin, sıklıkla köstebek faresi çukurlarında yaşayan agresif bir karınca türünün sokmasına benzer özellikler göstermesi olduğu düşünülüyor.

Uluslararası bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi, köstebek faresinin milyonlarca yıllık süreçte AITC’nin verdiği acıyı bloke eden bir genin yüksek ekspresyonunu geliştirdiği sonucuna vardı. Bu bağışıklık, karınca sokmalarına duyarlı oldukları için daha geniş alana yayılmaları ile highveld cinsi köstebek farelerine diğer Afrika köstebek fareleri arasında avantaj sağlıyor.

Kör saatçi

Almanya’da bulunan Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi’nden Gary Lewin, “Milyonlarca yıl süren evrim tıpkı bir kör saatçi gibi bir problemi çözmek için çalışır,” dedi.

Araştırma ekibi, köstebek farelerinin AITC’nin verdiği yanma hissine karşı onları koruyan mekanizmayı ‘kısa devre’ ettirdikleri zaman köstebek fareleri acıya yanıt verdi.

Acı algısını devre dışı bırakmaya yönelik genetik mekanizma anlayışı insanlara gelecekte yardımcı olabilir. Bu sayede insanlarda acı hissini devre dışı bırakacak bir terapi geliştirilebilir.

Bu köstebek fareleri, çirkin görünse de asidin neden olduğu acıya karşı bağışıklığı olduğu bilinen olağanüstü yaratıklar olan tüysüz köstebek fareleri ile akrabalar.

Dergi referansı: Science, DOI: 10.1126/science.aau0236

Kaynak: https://www.newscientist.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin