ABD Ordusu Tek Başına Çevreyi 140 Ülkeden Daha Fazla Kirletiyor

abd-ordusu-iklim-degisikligi

ABD ordusun karbon postal izi devasa boyutlarda. Tıpkı kurumsal tedarik zinciri gibi ABD ordusu da konteyner gemileri, tırlar ve kargo uçaklarından oluşan global bir ağ kullanarak bombalardan insani yardıma ve hidrokarbon yakıta kadar her şeyin tedarikini sağlıyor. Gerçekleştirilen yeni araştırma bu büyük altyapının iklim değişikliği üzerindeki etkilerini hesapladı.

Sera gazı emisyon hesaplamaları genellikle sivillerin kullandıkları enerji ve yakıt miktarına odaklanır. Ama kısa süre önce yayımlanan çalışmalar ABD ordusunun dünya tarihinin en büyük kirleticilerden biri olarak çoğu orta boyutlu ülkeden daha fazla sıvı yakıt tükettiğini ve ilkim değişikliğine neden olan daha fazla sera gazı emisyonuna neden olduğunu ortaya koydu. Eğer ABD ordusu bir ülke olsaydı, tek başına tükettiği yakıt miktarı dünya sera gazı emisyonu sıralamasında Peru ile Portekiz arasında 47. sırada yer almasına neden olurdu.

Sadece 2017’de ABD ordusu günde 269.230 varil petrol satın aldı ve bu yakıtı yakarak 25 bin kiloton karbondioksiti atmosfere saldı. ABD Hava Kuvvetleri 4,9 milyar dolar değerinde yakıt satın aldı ve bunu 2,8 milyar dolarla ABD donanması, 947 milyon dolar ile ABD kara kuvvetleri ve 36 milyon dolar ile ABD Deniz Piyadeleri izledi.

ABD ordusunun iklim değişikliği üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilmiş olması ise bir rastlantı değil. Pentagon ve ABD hükümet dairelerinden tutarlı bilgiler almak oldukça zor. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti 1997 Kyoto Protokolü kapsamında askeri emisyonların rapordan muaf olması konusunda ısrar etmişti. Bu yasa boşluğu ise Paris Anlaşması ile kapatılmıştı, ancak Trump yönetiminin 2020 senesinde bu anlaşmadan çekilecek olması nedeniyle bu boşluk geri gelecek.

Bu çalışma, hidrokarbon yakıt alımı ve dağıtımı da dahil olmak üzere ABD ordusunun tedarik zincirini yönetmekten sorumlu devasa bir bürokratik kurum olan ABD Savunma Lojistik Dairesine, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan çok sayıda başvuru ile elde edilen verilere dayanmaktadır.

ABD ordusu, iklim değişikliğinin potansiyel sonuçlarından muaf olmadığını uzun süredir biliyor – iklim değişikliğini, diğer riskleri şiddetlendirebilecek bir “tehdit çarpanı” olarak tanımlamıştır. Tümü olmasa da birçok ABD askeri üssü deniz seviyesindeki artış gibi iklim değişikliği sonuçlarına hazırlanmaktadır. Bununla birlikte ABD ordusu bu problemdeki rolünü de göz ardı etmemiştir. Daha önce ortaya koyulduğu üzere ABD ordusu, biyoyakıt gibi alternatif enerji kaynakları geliştirmeye bütçe ayırmıştır, ancak bu bütçe yakıt harcamalarının sadece küçük bir yüzdesini oluşturmuştur.

ABD ordusunun iklim politikası tartışılmaya devam etmektedir. ABD ordusunun bazı unsurlarını üslerde yenilenebilir enerji üretimi ile “yeşil” hale getirme çalışmaları söz konusu olmuştur, ancak hala dünya üzerinde tek başına en büyük miktarda hidrokarbon tüketen kurum olmayı sürdürmektedir. Aynı zamanda, açık uçlu operasyonlar için mevcut uçak ve gemi filolarına odaklanarak gelecek yıllar için de hidrokarbon temelli silah sistemlere kenetlenmiştir.

İklim değişikliği, 2020 ABD başkanlık seçimleri için gerçekleştirilen kampanyaların gündemine şimdiden oturdu. Senatör Elizabeth Warren gibi önde gelen Demokrat adatlar ve Alexandria Ocasio-Cortez gibi Kongre üyeleri Green New Deal gibi büyük iklim inisiyatifleri için çağrıda bulunuyorlar. Bu inisiyatiflerin etkili olabilmesi için ise yerel politikalar ve uluslararası iklim anlaşmalarında ABD ordusunun karbon postal izi ele alınmalı.

Gerçekleştirilen çalışma, iklim değişikliği çerçevesinde alınacak önlemlerin ordu mekanizmasının büyük bölümlerine kepenk vurulması gerektiğini ortaya koyuyor. Dünya üzerinde savaş çıkarmak kadar yıkıcı sonuçları olan az sayıda eylem bulunuyor. Pentagon’un bütçesinde yapılacak önemli kesintiler ve savaş çıkarma kapasitesinin düşürülmesi ile dünyanın en büyük sıvı yakıt tüketicisinin talebinde ciddi bir düşüş yaşanacaktır.

Savaş makinesinin çevre üzerindeki etkilerini kenarından köşesinden ele almanın kimseye bir faydası olamaz. ABD imparatorluğu genelinde petrol elde etmek ve bunun dağıtımında kullanılan para bunun yerine bir barış akçesi olarak ve Yeni Yeşil Anlaşma’nın desteklenmesinde kullanılabilir. Desteklenmeyi bekleyen politika önceliklerinde hiçbir kıtlık söz konusu değil. Bu seçeneklerden herhangi biri tarihteki en büyük askeri güçlerden birinin yakıt ihtiyacının karşılanmasından daha iyi olacaktır.

Kaynak: https://theconversation.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin